Ethno Mandala
Katona Betti honlapja

 
 
A világ kézműves kultúrájának szerelmeseként már gyerekként rajongtam a textilekért, színekért, organikus mintákért. Az első indiai ingem, az első kasmírterítőm, az első ki-be hajtogatott, színekben tobzódó ágytakaróm, a férjemtől kapott arany-rózsaszín szárim,  mindig is a harmóniát jelentették számomra. Az otthonosságot, a tágasságot, de kitekintést is, a különböző kultúrák szobámban létrejött párbeszédét.Nem volt fontos, hogy mikor mire használom őket, csak az, hogy körülöttem legyenek. Amit egyik nap magamra tekertem, azt másnap az ágyra terítettem - és így tovább. Nem rendeltem hozzájuk kötött szerepet, a maguk életét élték.
Néhány éve megszületett Barnus és Bindi, így a puhaság és az érintés összekapcsolódott a játék élményével. Kicsi zsákokat kezdtem el nekik varrni, először még rizzsel, lencsével töltve, néhány megmentésre váró indiai anyagdarabból. Egymás mellé rendezgették, hosszasan, mintha a maguk néhány éves módján meditálnának.Itt kezdődött el az ethnomandala.
Tavaly nyáron, a Néprajzi Múzeumban járva, tudomást szereztem Torda Katiról, aki Ghánában él a családjával, és afro - ékszereket készít. Ismeretlenül, egy e-mailben kértem meg arra, hogy küldjön nekem néhány autentikus afrikai anyagot, hogy játékokat készítsek belőle. A magyar-ghánai nagymama beleérzett abba, hogy mit jelent nekem néhány meseszép textilfecni révén átrepülni a világon. Tíz kilónyi anyagot küldött. Azóta még többet. Férjemtől, megint szobányi, indiai textilem lett, barátnőim is ellátnak szeretettel: Pakisztán, Bali, Jáva, Sri Lanka, Törökország... sorakoznak körülöttem a mozaikméretekre  ítélt, vagy inkább csak bocsánatkérő 
ollómra-tűmre, kezem melegére váró kultúrák, textíliák, 
kitöltve körülöttem mindent - valamivel a teljesség élményéből.

***
"Egy organikus nagyvilág 
a legkisebb kezekbe"
      


A Világmandala (Ethno Mandala) a világ különböző népeinek kultúráiból származó, jellegzetes textil-alapanyagokból geometrikus alakzatokban megvarrt, gabonával töltött zsákocskákból álló kézműves bio-kirakójáték, amely síkban és térben felépíthető. A kirakójátékok logikai készségeket és térlátást fejlesztő általános tulajdonságain kívül, alkalmas a természetes anyagok és a kézművesség megszerettetésére, a különböző kultúrák iránti fogékonyság megalapozására, egyéni és csoportos, esztétikai, pedagógiai és gyógypedagógiai játékokhoz, a koncentrációs képesség és a tevékenységben való elmélyülés képességének fejlesztésére és meditatív játékhoz.

© Katona  Betti